VVV TESSENDERLO

  

    Terug

 


 

TESSENDERLO 13 februari 2016

Tentoonstelling en receptie over de bokkenrijders in CC het LOO. Het betreft een gezamenlijk initiatief van de VVV Tessenderlo en het internationale Bokkenrijdersgenootschap.

Openingsspeech met welkomstwoord door de voorzitter van de VVV Paul Valkenborgh. die de voorzitter van het internationale Bokkenrijdersgenootschap, de heer Dirk Dobbeleers, aan het publiek voorstelde.

De bokkenrijders waren niet enkel actief in Limburg, maar hun actieterrein lag ook aan de overkant van de Maas in Nederlands Limburg en zelfs een klein beetje in Duitsland.

Met de tentoonstelling willen de VVV en het Bokkenrijdersgenootschap de aandacht vestigen op deze mysterieuze geschiedenis uit de achttiende eeuw en tevens een antwoord geven op de vele vragen die hierover tot op heden zijn blijven bestaan.

Voor de VVV is dit de eerste activiteit van het drieluik rond dat fenomeen. Een tweede volgt reeds volgend weekend namelijk op 19 en 20 februari wanneer de zestiende schelmentocht van start gaat onder het motto “Rijden op bokken naar de duivel”. Tijdens deze geleide wandeltocht van ongeveer 4 km doorheen de bossen van het natuurgebied Gerhagen zullen, naast een kennismakingsfilmpje van een kwartier, nog 4 fasen uit het hele verhaal worden nagespeeld door plaatselijke acteurs. Historische gebeurtenissen of aangedikte heroďsche feiten ? Wie zal het zeggen ??? maar spannend zal het in elk geval zijn.

Het drieluik wordt voltooid op woensdag 24 februari wanneer François Van Gehuchten, secretaris van de VVV en tevens medeoprichter van het Bokkenrijdersgenootschap, dit onderwerp in het LOO zal behandelen tijdens een twee uur durende lezing. Als historicus is hij reeds 16 jaar lang meer dan geďnteresseerd in het bokkenrijdersfenomeen, getuige hiervan de 800 bladzijden waarin hij, gespreid over 3 delen, hun geschiedenis heeft ontrafeld en beoordeeld.

Daarna nam de heer Dirk Dobbeleers het woord met een interessante uiteenzetting hoe hij in deze materie verzeild is geraakt en hoe hij “Swa” Van Gehuchten heeft leren kennen en waarderen.

De Heer Jos Michiels opende daarna de receptie.

De speech in MP3 audio is te beluisteren op aanvraag.

Kort fotoalbum  bij de knop "Fotogalerij"